Как правилно да повалим дърво с моторен трион Husqvarna

Как правилно да повалим дърво с моторен трион Husqvarna
Правилната работна техника е изключително важна, когато режете дърво с моторна резачка, както за осигуряването на безопасна работна среда, така и за постигането на по-висока ефективност.

Планирайте добре нещата

При рязане на дървета с помощта на моторен трион, подготовката е от ключово значение. Ако направите план, какво оборудване да използвате и как да извършите повалянето, работната ви сесия ще е по-безопасна, а последващите дейности по-лесни. Първо, обърнете внимание дали в района има електропроводи, пътища, сгради или други пречещи фактори. Ако през гората минава път или ако там всеки ден се движат хора, поставете предупредителни знаци.

Определете посоката на поваляне

Определете посоката на поваляне, като внимателно проучите дървото. Как изглеждат клоните? Как се развиват? Вземете предвид посоката на вятъра. Ако не можете да определите естествената посока на поваляне, отдалечете се от дървото и проверете с отвес (за доп. информация вижте полето с факти). Разчистете зоната в предвидената посока на поваляне. Разчистете и зона от около 45 градуса зад дървото и в двете посоки, осигурявайки си път за бягство.

Кастрене

След прочистване, поставете знаци за предупреждение, преценете посоката на поваляне и съставете план. Проверете дали моторната резачка с която работите има достатъчно гориво за да изпълните операцията. Кастрете стъблото и отстранете клоните, които могат да попречат докато поваляте дървото. Най-добре е да кастрете с теглеща верига (с долната част на шината) в посока отгоре надолу.

Техника на рязане

След кастренето на клоните до височина на раменете, идва ред на повалянето. За него е важно да запомните две неща: предпазната ивица трябва да има еднаква дебелина и правилна форма, а клинът или лостът за поваляне трябва да бъде поставен преди дървото да притисне шината. Техниката, която ще използвате зависи от размера на дървото, наклона и големината на верижния трион.

Прегледайте за гниене

Трябва да сте изключително внимателни, ако забележите че дървото е меко или с променен цвят, а също и ако долната част на стъблото изглежда подуто. Това е индикация, че дървото гние. Ако е така, повалете го в естествената му посока на падане. Ако имате каквито и да е съмнения, използвайте лебедка. Гниенето обикновено намалява в по-горната част, така че една от опциите е да повалите дървото като оставите малко по-висок дънер.

Изберете инструмент за поваляне

Всичко зависи от размера на дървото. За най-малките дървета, обикновено не са необходими допълнителни инструменти. Достатъчна е силата на ръцете и помощта на дълъг прът. Клиновете за поваляне осигуряват по-голяма сила, отколкото различните видове лостове. В някои по-екстремни случаи, може да използвате въже и лебедка, които обуславят най-безопасния и мощен начин за поваляне на дърво. За повече информация относно различните инструменти, разгледайте полето с факти

Меню